Ευθύνη, Μέλλον και Μεταλλεία

Κείμενο γνώμης  Φοιτήτριας πανεπιστημίου.

Νομίζει ο περισσότερος κόσμος ότι τα μεταλλεία χρυσού είναι συνδεδεμένα με την περιβαλλοντολογική καταστροφή,δηλαδή όλες αυτές τις προπαγανδιστικές εικόνες με τα νεκρά ζώα,τα σκατόνερα και τα σεληνιακά τοπία που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, δημιουργώντας έτσι αναστολές σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Για παράδειγμα, ο καθένας βλέπει μόνο τις εικόνες από τα τροπικά δάση που καταστρέφονται μετά μανίας, αλλά αγνοεί τα υπέροχα έπιπλα κήπου από τροπικό ξύλο που μπορεί να αγοράσει από το κατάστημα της γειτονιάς του. Αγνοεί όλα αυτά τα καλούδια που κάνουν την καθημερινότητά μας όμορφη, και στέκεται στο πρώην δάσος. Κοιτάζει το αιωνόβιο δέντρο ,που έτσι κι αλλιώς θα κοπεί,ενώ χάνει όλη την ουσία. Οι λαϊκιστές αριστεροί το μόνο που ξέρουν είναι να βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του τόπου(ξεσκίζουν ως συνήθως τα ιμάτιά τους ,για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους),χωρίς να προτείνουν ούτε μια βιώσιμη λύση για τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας.
Δεν θα ξεχάσω με τίποτα την ξενάγηση μου στις εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής εταιρίας χρυσού, στα πλαίσια κάποιου προγράμματος της σχολής μου. Αυτό που με συγκλόνισε, ήταν κυρίως, η θέρμη των εργαζομένων,η εγκαρδιότητά τους, το μόνιμο χαμόγελό τους και η θετικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Η χημεία μεταξύ των εργαζομένων ,των μπράβων ,των ΜΑΤ και των εργοδοτών, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου. Επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο ,η μιζέρια σιγά σιγά γίνεται μια κακή ανάμνηση.
Το λίγο διάστημα που φιλοξενήθηκα ,είδα εργάτες να ξεκινούν χαράματα για τα λαγούμια τραγουδώντας και να βγαίνουν από αυτά τη νύχτα, κατάμαυροι, αλλά ευτυχισμένοι για το λιθαράκι που πρόσθεσαν στην ανάπτυξη του τόπου τους. Είδα καταπληκτικές τσιμεντένιες κατασκευές να στέκονται αγέρωχες πάνω στο αποψιλωμένο βουνό. Είδα κουφάρια ζώων και στοιβαγμένους κορμούς δέντρων έτοιμους για την αγορά καυσόξυλου . Είδα μπαζωμένα ρέματα και τσιμεντένια φρεάτια να τυλίγουν σαν φίδια τις πρώην πλαγιές. Είδα ατσάλινα συρματοπλέγματα,τεράστιες δεξαμενές με κιτρινοσκατί υγρό και βόθρους. Έπαθα πολιτισμικό overdose με τις αμέτρητες μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα. Το κελάηδισμα των μηχανών και η καρκινογόνα μαυρίλα από τις εξατμίσεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης ,μου γέμισαν την ψυχή με υπέροχα συναισθήματα.Το smartphone μου, δε σταμάτησε λεπτό να καταγράφει την αξέχαστη εμπειρία μου. Η ευωδιά από την σκόνη αναμεμιγμένη με τα δηλητήρια, τα ρέοντα κατρουλόνερα και τα επιπλέοντα λύματα,αναστάτωσαν τις αισθήσεις μου και γέμισαν όλα τα κενά του εσωτερικού μου κόσμου.
Μια τεράστια καλοκουρδισμένη μηχανή ,μολύνει και ρημάζει χωρίς καμιά ηθική αναστολή ,οτιδήποτε μοιάζει με φυσικό περιβάλλον. Πλαγιές και ρεματιές κονιορτοποιούνται για λίγα γραμμάρια χρυσού, για το καλό κάθε γεννημένης και αγέννητης γενιάς .Αδιαφορία ή και μίσος, για οτιδήποτε χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια να οικοδομηθεί. Μέχρι και οι φωτογραφίες με πράσινο, απαγορεύονται αυστηρώς από τον κανονισμό της εταιρίας. Ένας αρμαγεδδώνας αισθήσεων και παραισθήσεων, ικανός να διαλύσει ολόκληρο το σαθρό οικοδόμημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και να αντιστρέψει το κακό επενδυτικό κλίμα.
Μέσα στα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας για την περιοχή,είναι η ταφή πυρηνικών αποβλήτων καθώς και η διύλιση επικίνδυνων χημικών όπλων από χώρες του πρώτου κόσμου, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της και θα ωφελήσει την περιοχή με νέες θέσεις εργασίας.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω θερμά την εταιρία και τις πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας ,που μου πρόσφεραν μια αξέχαστη εμπειρία την οποία θα κουβαλώ για πάντα μέσα στις βαλίτσες μου.

Advertisements

One thought on “Ευθύνη, Μέλλον και Μεταλλεία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.